Holiway

Opas- ja ohjelmapalvelut

Etusivu > Minun mielestäni

Israelissa uusi Knesset - haasteita riittää

9.2.2013

Israelin parlamentin, Knessetin vaalien äänestystulos taisi olla kaikille totaalinen yllätys. Satuin olemaan Israelissa, kun päätös ennenaikaisista valeista tehtiin. Silloin syntyi vaikutelma, että kansainvälinen tilanne ja haastavat turvallisuuskysymykset vaativat lujia otteita. Pääministeri Netanyahu halusi varmistua siitä, että hallituksella olisi kansan vankka tuki ennen kuin ryhdyttäisiin mahdollisiin isompiin järjestelyihin.

Turvallisuus- ja ulkopolitiikan voimamiesten Netanyahun ja Libermanin liitto, Likud-Beitenu, tuntui niin massiiviselta vyörytykseltä, että sen rinnalla muiden puolueiden puheet vaikuttivat hyttysen ininältä.

Vaalit eivät kuitenkaan menneet niin kuin oletettiin. Israelin poliittinen kenttä meni hetkessä uusiksi. Oikeistovoimat säilyivät toki ykkösenä, muttei niin komeasti kuin luultiin.

Puolueiden saamat paikat Knessetissä jakautuivat seuraavasti:
Likud-Beitenu, 31 paikkaa
Yesh Atid, 19 paikkaa
Avoda, 15 paikkaa
Habait HaJehudi, 12 paikkaa
Shas, 11 paikkaa
Akhadut HaTora, 7 paikkaa
Hatnua, 6 paikkaa
Meretz, 6 paikkaa
Ta'al, 4 paikkaa
Hadash, 4 paikkaa
Balad, 3 paikkaa
Kadima, 2 paikkaa

Heitin jerusalemilaiselle opaskaverilleni Dave Hasensonille muutaman kysymyksen. - Miltä vaalit vaikuttivat sieltä paikan päältä katsoen.

1. Miksi Netanyahu-Liberman rintama joutui kokemaan pettymyksen. Mikä nakersi heidän kannatustaan?

Aika moni perinteisesti Libermania kannattanut Venäjän juutalainen, ei ollut mielissään liitosta "Mizrahi (idän juutalaisten) leiriksi" leimautuneen Likudin kanssa, ja he hakivat uutta vaihtoehtoa. Ihan sama pätee myös päinvastaisen suunnan "liikenteeseen". Esimerkiksi Likudin "Marokaim", so. Marokon juutalaiset, eivat olleet kiinnostuneita "rakkaussuhteesta" venäläisten kanssa.

Hyvin monet israelilaiset olivat todella pettyneitä hallituksen talouspolitiikkaan mikrotasolla. Monet israelilaiset olivat kyllästyneitä hallituksen "haredien", so. ääriuskonnollisten, nuoleskeluun, joka ilmenee mm. epäoikeudenmukaisuutena asevelvollisuuskysymyksissä, avustusrahoitusten jakamisessa ym.

Hatunnoston ansaitsee myös israelilainen äänestäjä, joka vihdoin oli sitä mieltä, että pelkkä "Iran vouhottelu" ja pelon lietsominen ei riitä murskaavan vaalivoiton saavuttamiseksi. Rationaalisten seikkojen merkitys on selvästi lisääntynyt israelilaisten äänestyskäyttäytymisessä, ja emotionaalisten seikkojen taas vähentynyt.

2. Millaisia johtopäätöksiä vaalituloksesta on tehtävissä? Onko jotain muuttumassa?

Tulevaisuus riippuu tietenkin siitä, millaiseksi hallitus muodostuu, eli tuleeko Yesh Atid mukaan hallitukseen, ja mikäli tulee, miten paljon se kunnioittaa omia, ennen vaaleja antamiaan lupauksiansa.

3. Hillary Clintonin mukaan Israelin vaalitulos avaa bulevardin rauhan neuvotteluille. Mentiinkö Israelissa neuvottelevaan suuntaan?

Tähän soveltuu tuo edellinen vastaus. Hallituksen koostumuksella ja erityisesti rauhan neuvotteluja korostaneen Yesh Atid -puolueen mahdollisella mukaantulolla on iso merkitys tässä asiassa.

4. Mitä arabit, palestiinalaiset ja naapurit sanovat tuloksesta? Onko jotain uutta?

Monet heistä ovat sitä mieltä, että kaikki israelilaiset on tehty samasta muotista, eikä mikään muutu. Tämä on yleinen ilmiö sellaisissa kulttuureissa, joissa demokratia ja sananvapaus ovat vieraita (tai upouusia) käsitteitä, ja joissa kansan tehtävä on kuunnella johtajiaan eikä ottaa kantaa heidän päätöksiinsä.

5. Onko Yesh Atid -puolueella jotain todella uutta annettavaa Israelin politiikan pöydälle?

Yesh Atid -puolueella on hyvinkin paljon annettavaa, mikäli pitävät kiinni lupauksistaan ja liittyvät hallitukseen:
1. Hallintojärjestelmän reformi
2. Kansalaisvelvollisuuksien oikeudenmukaistaminen
3. Rauhanneuvottelujen innokkaampi aktivoiminen, eikä vaan toisen osapuolen syyttäminen siitä, miksi prosessi ei suju.
4. Ääriortodoksisuuntauksen koulutusjärjestelmän modernisointi. Opetusohjelmien tulee sisältää myös "tavallisia" oppiaineita, kuten matematiikkaa, englannin kieltä ym., Tämä antaisi heille paremmat edellytykset osallistua työmarkkinoille, ja näin valtion tukea voitaisiin vähentää.

6. Mikä mies on Yair Lapid? Mitkä ovat hänen pointtinsa? Miksi kansa tykkää hänestä? Otsakiharat vai aatteet?

Edellisessä vastauksessa luetellut Yesh Atid -puolueen pointit ovat monien mielestä järkeviä ja tervetulleita. Puolueen perustaja Yair Lapidin "otsakiharoillakin" on kieltämättä osuutensa. Hän edustaa työtä tekevää, koulutettua keskiluokkaa, joka katsoo jäävänsä hallintomyllyn jalkoihin.

7. Mitä teillä päin tiedetään Fordon ydinvoimatyömaalla Iranissa tapahtuneesta onnettomuudesta? Kansainvälinen valvonta ei ole kai nähnyt mitään.

Aluksi sanottiin, että se todella tapahtui - myöhemmin uutisointi on ollut vähäisempää.

8. Kinneretin vedenpinta on korkealla - ei kai Mossad ole tässäkin juonimassa? Usuttihan Mossad hai-kalatkin turistien kimppuun Sharm el-Seikhissä, miksei vesiä Kinneretiin?

Allah on armollinen!!

Dave Hasenson on noin 40 vuotta sitten Israeliin muuttanut suomalainen, ja edelleen aikalailla myös turkulainen. Dave on yhteiskuntatieteilijä, Lähi-idän tilanteeseen paneutunut matkaopas Jerusalemista. 11-paikkaisella Peugeotilla Dave pystyy räätälöimään matkastasi miltei mitä vain.

Sivun alkuun