Holiway

Opas- ja ohjelmapalvelut

Etusivu > Artikkelit > Itamarin ja Lean raivoisa rakkaus

Itamarin ja Lean raivoisa rakkaus

30.6.2014

Jerusalem on tunnettu koskettavista ja dramaattisista rakkaustarinoista. Tunnetuimpien romanssien joukkoon kuulunee Itamar Ben Avin rakkaus Lea Avusdidia kohtaan. Itamar oli kuuluisan heprean kielen uudistajan Eliezer Ben-Jehudan poika. Isä Elieser oli toimittanut ensimmäisen hepreankielisen sanakirjan. Hän joutui oikeastaan luomaan nykyheprean. Hänen oli keksittävä monia aivan uusia sanoja, joista on ajan mittaan tullut oleellinen osa modernia hepreankieltä.

Eliezer Ben Jehudan pojan ja Lea Avusdidin välille syntyi romanttinen yhteys Avusdidin perheen ankarasta vastustuksesta huolimatta. Perimmäinen syy suhteen vastustukseen oli Itamarin syntyperässä, sillä hän tuli köyhästä ashkenaasi perheestä, kun taas Lea oli kunnioitetusta marokkolaisesta perheestä, ja oli kotoisin vanhasta sefardi asutuksesta.

Itamar oli 26-vuotias kohdatessaan ensi kerran 16-vuotiaan Lean. Itamar oli tuohon aikaan Oor-nimisen (valo) lehden omistaja. Hän julkaisi lehdessään romanttisia runoja, jotka hän omisti "Ale" rakkaallensa. Nimessä "Ale" oli samat kirjaimet kuin nimessä "Lea", tosin muutetussa järjestyksessä. Nämä runot aiheuttivat Avusdidin perheessä paljon hämmennystä ja noloja tilanteita, niinpä Leaa kiellettiin tapaamasta Itamaria.

Kolme vuotta jatkuneiden tuloksettomien kosintayritysten jälkeen Itamar päätti kirjoittaa vuonna 1910 itsemurharunon nimellä "Minun pistoolini". Runo synnytti valtavan myrskyn Jerusalemin asukkaiden keskuudessa. Isä Eliezer Ben-Jehuda päätti puuttua asiaan. Ensiksi hän kiiruhti kaikkiin kioskeihin vetääkseen niistä pois lehdet, joissa oli julkaistu hänen poikansa itsemurharuno. Pyyntöjen ja yhteydenottojen jälkeen Avusdidin perhe antoi hyväksymisensä Lean ja Itamarin avioliitolle. Rakkaus oli lopulta voittanut kaikki esteet.

Sivun alkuun