Holiway

Opas- ja ohjelmapalvelut

Etusivu > Minun mielestäni

Kirkon ääni ja valtion ääni

8.6.2013

Pari viimepäivien uutista eivät jätä oikein rauhaan, vaan vaivaavat mieltä ja synnyttävät kysymyksiä.

Ensiksi ihmetyttää Helsingin yhteisen kirkkoneuvoston päätös kieltää avustuksensa Inkerin kirkolta, joka pyysi rahaa Kazanin luterilaisen kirkon rakentamiseen. Rahaa ei herunut, koska Inkerin kirkolla on erilainen käsitys naispappeudesta ja homoliitoista kuin helsinkiläisseurakuntien luottamushenkilöillä. Rakennushankkeita tuettiin vielä viime vuonna 35 000 eurolla, mutta nyt ei lainkaan. Apu evättiin siis siksi, ettei Inkerin kirkko ole voinut alistua meidän seurakuntiemme luottamushenkilöitten yhteistyön ehdoksi asettamiin vaatimuksiin.

Naispappeus ei ole vielä lyönyt läpi Inkerin kirkon kotiseuduilla eri puolilla Venäjää. Suomensukuiset kristityt eivät ole halunneet ilmeisesti ärsyttää Venäjän ortodoksista valtakirkkoa virkakysymyksillä. Ulkomaisten agenttien provokaatiolta olisi saattanut tuntua niin ikään kirkon ryhtyminen homoliittojen esitaistelijaksi venäläisessä yhteiskunnassa.

Samaa sukupuolta olevien parisuhde ei näytä saavan avioliiton statusta ainakaan muutamaan sukupolveen itäisessä naapurissamme. Eiväthän nämä jutut ole "valjenneet" kaikille suomalaisillekaan kristityille, eikä varsinkaan lähetyskenttiemme sisarkirkoille. Minkä ihmeen takia meidän pitää kiikkuuttaa tällaista riidan aihetta pitkin maailmaa.

Toinen uutinen taas kertoi, että Suomen Ulkoministeriö auttaa kristillisten avustusjärjestöjen työtä riippumatta naispappeus- ja homojutuista. Kehitysyhteistyöstä vastaava ministeri Heidi Hautala ei näe ongelmaa naispappeutta ja homoliittoja vastustavien järjestöjen lähetystyön tukemisessa. Hänen mielestään Suomen valtion tulee tukea hätää kärsivien auttajia riippumatta siitä, mitä he ajattelevat kirkkojen keskustelunaiheista. Pääasia on, että kirurgi poistaa kiväärin luodin haavoittuneen kehosta, pysäyttää epidemian leviämisen, ja että sosiaalityöntekijä antaa nälkäisille syömistä ja juomista. Ulkoministeriön linjauksen mukaan auttajan tietä ei pitäisi tukkia tai mutkistaa vain sen tähden, että hän sattuu ajattelemaan sillä tavalla kuin perinteisesti kotona ja kirkoissa on opetettu.

Luther oli tosi viisas mies ja aikaansa edellä, kun hänen mielestään tavallista maalaisjärkeä vaativien asioiden hoitamista ei passaa antaa kirkolle, papeille ja paaveille, vaan maalliselle esivallalle ja ruhtinaille. Heillä pelaa tolkku arkisissa asioissa kirkon porukoita paremmin.

Minusta tässä jutussa Suomen valtio on kansankirkkoamme viisaampi. Kolminkertainen eläköön-huuto Suomen valtiolle!

PS. Tervetuloa Oronmyllyllä 28.-30.6.2013 järjestettävään kaikille avoimeen seminaariin - Sana elämäksi kansoille.
Mukana on lähetysihmisiä monelta suunnalta, mm. rovasti Juha Väliaho, joka on toiminut vuosikymmeniä suomensukuisten kansojen keskuudessa eri puolella Venäjää. Hän on ollut perustamassa myös em. Kazanin seurakuntaa, jonka kasvuvauhti on hämmästyttävää.
Tulustu seminaarin ohjelmaan

Sivun alkuun