Holiway

Opas- ja ohjelmapalvelut

Etusivu > Minun mielestäni

Maailman loppu ja puun istutus

Täytyy olla kova usko ihmisellä, joka jaksaa luottaa siihen, että tämä maailman meno jatkuu tällaisenaan loputtomiin tai edes kovin pitkälle eteenpäin. Nykyään maailman lopulla pelottelun hoitavat tiedemiehet ja futurologit. Siihen ei tarvita enää saarnamiehiä ja pikku profeettoja.

Vaikka Raamattu keskittyy ennen kaikkea tämän nykyisen elämän kysymyksiin, se ei jätä myöskään tulevaisuutta sattuman varaan. Se kertoo, mikä meitä odottaa edessäpäin, kun aikamme on täysi yksilöinä tai koko konkkaronkkana.

Jo hyvän liikeyrityksen suunniteluun sisältyy arvio tulevaisuudesta, luotettaviin tietoihin perustuva prognoosi. Sen perusteella laaditaan strategioita, päätetään laajennetaanko vai leikataanko.

Kristityn tulevaisuuden visiota kutsutaan "toivoksi".

Kristityn ihmisen elämä ei ole sen helpompaa tai onnekkaampaa kuin muidenkaan. Usein päinvastoin. Kristityn ihmisen toiveikkuus johtuu siitä, että edessä on pitkällä tähtäyksellä hyvä tulevaisuus. Raamatun antama tieto lopunajoista on rohkaisua. Kun ihmiset menehtyvät ja vauhkoontuvat pelätessään, mikä maanpiiriä kohtaa, uskovalle sanotaan: Nostakaa päänne, teidän vapautuksenne on lähellä. Edessä ei ole loppu, vaan uusi hyvä tulevaisuus, täyttymys. Luvassa on uudet taivaat ja uusi maa.

Toivon sanoma antaa tolkkua ja merkitystä käsillä oleviin juttuihin ja jokapäiväisten asioiden hoitamiseen. Raamattu neuvoo nostamaan päät pystyyn silloinkin, kun ilmassa on selvät lopun ennusmerkit. Vapahtaja on luvannut olla mukana jokaisessa päivässä maailman loppuun saakka. Meitä ohjataan pysymään kiinni elämässä ja käsillä olevien tehtävien hoitamisessa ilman paniikkia ja hötkyilyä sinne tänne.

Jeesuksen mukaan lopunaikainen elämä on silloin kohdillaan, kun ihmiset kutsutaan tuleviin juhliin normaalien hommien keskeltä, yöuniltaan nukkumasta tai myllynkiven pyörittämisestä työparin kanssa. Hyvä osa on sillä, joka "yllätetään" pitämästä huolta lähimmäisistään ja kutsumuksestaan.

Sain hiljattain israelilaiselta kaveriltani Michaelilta sitaatin rabbi Johanan Ben Zakkain käyttäytymisohjeista Messiaan saapumisen varalle: "Jos kädessäsi on puun taimi, ja sinulle sanotaan: 'Tule nopeasti, Messias on täällä!', niin istuta ensin taimi, sen jälkeen lähde Messiasta tervehtimään."

Hauska juttu ja yhteensattuma on Lutherin neuvo vastaavaa tilannetta varten. Jos tiedät, että huomenna tulee maailman loppu, istuta tänään omena puu. Olisivatko Lutherin heprean opettajat Lura ja Kimhi luettaneet hänellä pätkän Ben Zakkain tekstiä lopun ajoista.

Sivun alkuun