Holiway

Opas- ja ohjelmapalvelut

Etusivu > Artikkelit

Operaatio "Tzuk Eitan" - Dave Hasensonin haastattelu

16.7.2014

Heitin jerusalemilaiselle opaskaverilleni Dave Hasensonille muutaman kysymyksen operaatio Tzuk Eitanista Gazassa:

- Miten Hamas on pystynyt kuljettamaan Gazaan tuollaisen asearsenaalin, ohjukset, jopa miehittämättömät lennokit?

Ennen kaikkea Egyptin ja Gazan välisten lukemattomien tunneleitten kautta. Nyt se kanava alkaa olla poikki kun Egyptin nykyinen hallinto on alkanut räjäytellä ja kontrolloida ko. tunneleita.

- Kenen aseilla Hamas sotii? Mistä aseteknologia, missä koulutus, kenen siipien suojassa Hamas toimii?

Ennekaikkea Iran ja osittain myos Syyria ovat mahdollistaneet kaiken taman.

- Vaikuttaa siltä, että koko Israelista on tullut ohjusiskujen maalitaulu. Miten Israelissa suhtaudutaan uuteen tilanteeseen? (Kuuntelen Reshet Betia ja hälytyksiä tulee solkenaan kautta maan, Kirjat Malachi, Yokneam, Bat Shlomo...)

Jopa Haifaan on tullut Gazasta raketteja. Kaiken kaikkiaan, olosuhteet huomioiden, israelilaiset ovat ottaneet tilanteen yllättävän rauhallisesti. Tosin Gazan läheisyydessä olevat asukkaat ovat ihan aidosti peloissaan.

- Israelin ohjuspuolustus "iron dome" on toiminut ilmeisesti aika hyvin. Voiko siitä tulla melko aukoton suojakilpi?

Sen vaikutus on ollut mittaamaton sekä torjunnassa että myös psykologisesti. Hermeettinen se ei kuitenkaan vielä ole. Mielestäni Amior Peretz on kansallissankari. (Petretz käynnisti projektin ollessaan Israelin puolustusministeri)

- Egyptin rooli on nousussa. Mikä on Egyptin peruslinja? (Kaukaa katsoen Al-Sisi huomioi palestiinalaisten avuntarpeen, mutta ei näytä tukevan lainkaan Hamasin sota- ja terroritoimintaa.)

Egypti on raivoissaan Hamasille ja toisaalta näkee tässä tilaisuuden nostaa "profiiliaan" tärkeänä tekijänä Lähi-idän sovittelijana sekä ponnahduslaudan sen vaikutusvallan kohentamiseksi. Turkkilaiset yrittivät takertua samaan saumaan, mutta saivat näpeilleen sillä "sitä niität mitä kylvät".

- Eikö ole vaara, että Hamas tulkitsee aselevon voitokseen ja Israelin heikkoudeksi?

Näin he ainakin tulevat asian informoimaan omalle porukalleen. Taas suuri voitto ihan niin kuin kaikissa aikaisemmissakin "otteluissa".

- Voisiko Gazassa rauhantahtoisten tahojen asema vahvistua terroristilinjan kustannuksella?

Ei niin pitkään, kun Hamas pysyy vallassa ja kontrolloi porukkaansa diktatuurisesti niin kuin poliisimaassa konsanaan.

- Kuka ampui Eilatiin?

Todennakoisesti Siinain islamilaisbeduiinit.

Vielä Daven kommentti suomalaiseen Gazan operaation uutisointiin:

Eikohan Gazan tilannekin ala pikkuhiljaa rauhoittua. Suomalaislehden mukaan Israelin ilmavoivat ovat "murjoneet" ja "moukaroineet" Gazan lähes maan tasalle. Palestiinalaisten omien lähteitten mukaan kuolonuhreja on vahan alle 180 yhteensä, siis terroristit + siviilit. Niin kuin tiedätte, Gaza on yksi planeettamme tiheimmin asutettuja alueita, joten miten on mahdollista, että em. kaltaisen yli viikon kestäneen "murjonnan" tuloksena on ainoastaan alle 200 surmansa saanutta? Paitsi jos on kysymyksessä yksi sotahistorian inhimillisimmistä operaatiosta, jossa pommitus on erittäin selektiivista, seka kirurgimaisen tarkkaa, jotta vältyttäisiin palestiinalaisilta siviiliuhreilta mahdollisimman pitkälti. Tietenkin kaikella rajansa, mutta kaiken kaikkiaan tässä humanitaarisessa päämäärässä on onnistuttu. Yhtenä ongelmana on, että Hamas ja muut islamilaissankarit käyttävät siviilejään kilpenä suojellakseen asearsenaaliaan kun taas Israel käyttää asearsenaaliaan kilpenä suojellakseen siviilejään.

Best regrds from J'slm!
dave

Dave Hasenson on noin 40 vuotta sitten Israeliin muuttanut suomalainen, ja edelleen aikalailla myös turkulainen. Dave on yhteiskuntatieteilijä, Lähi-idän tilanteeseen paneutunut matkaopas Jerusalemista. 11-paikkaisella Peugeotilla Dave pystyy räätälöimään matkastasi miltei mitä vain.

Sivun alkuun