Holiway

Opas- ja ohjelmapalvelut

Etusivu > Minun mielestäni

Paimenet johtajien kouluttajina

1.9.2013

Modi'inin kaupungin lähellä sijaitseva Neot Kedumim on erinomainen muinaisen Israelin oppimiskeskus. Pinta-alaa keskuksella on noin 250 hehtaaria. Maasto on vaihtelevaa, on kukkuloita ja notkelmia. Paikka auttaa perehtymään Raamatun maan ja Lähi-idän luontoon, kulttuuriin, jokapäiväiseen elämään ja folkloreen. Raamatussa mainittuja kasveja ja eläimiä on esillä runsaasti, samoin entisten aikojen kodinkoneita, viinikuurnia, jauhomyllyjä, öljynpusertimia, kangaspuita jne.

Minusta keskuksen yllättävin tarjonta oli siellä järjestettävä johtajakoulutus. Valmennusohjelman mallia ei ole tuotu Amerikasta eikä liikkeenjohdon akatemioista, vaan opettajina toimivat ahavoituneet ja karjalle tuoksahtavat lammas- ja vuohipaimenet.

Olisi ollut kiva seurata paikan päällä jonkun seminaarin starttia, kun parkkipaikalle pyörähtävit "sikariportaan" bemarit, volvot ja chryslerit. Liituraidan sijasta vedettiin ylle kenttäpuku ja jalkaan kiiltonahkakenkien sijasta maastomonot ja sitten vain "koulun penkille", eli lampaiden sekaan Sefelan kukkuloiden mataliin metsiin ja pensaikkoihin.

Miksi paimenet ovat hyviä johtajien opettajia?

Paimenten ammattitaitoa ja osaamista kannattaa pysähtyä tarkkaamaan, sillä ammattikunnalla on lukemattomien sukupolvien testaamat taidot. Vuosituhansien mittaan suhdanteet ovat vaihdelleet, on koettu nousukausia, on ollut lamaa ja taantumaa, mutta paimenet ovat pitäneet pintansa. Ala on pitänyt hengissä kokonaisia heimoja, jopa kansoja. Vuosisatojen mittaan on löydetty oleellinen, ja turhanpäiväisyydet ovat rapisseet pois.

Hyvän johtajan tuntomerkit

Paimenten työtavoissa johtajina ja yrittäjinä on hämmästyttävän paljon nykyaikaan sopivaa ja jopa kipeästi tarvittavaa osaamista.

Varsinkin paimenten työmoraali ja arvot ovat omaan aikaamme verrattuna haastavat. Nykyjohtajien ammattitaitoa arvioidaan usein tilinauhan ja verokalenterin sekä henkilökohtaisten bonusten ja palkkioiden perusteella. Myös paimenpiireissä moinen omien etujen tavoittelu on tuttua, mutta se ei ole Juudean laidunmailla hyvässä huudossa. Ahneuteen taipuvaisia johtajia ei arvosteta. He ovat palkkapaimenia, usein kylmän rikollisuuden rajamailla kulkevia rosvoajia.

Pitkässä juoksussa hyvään tulokseen ei päästä, jos johtajan omat intressit hallitsevat työntekoa. Paimenten opettamassa johtajuudessa painopiste on lauman hyvinvoinnissa sekä sen jäsenten yksilöllisessä ja empaattisessa kohtelussa. Hyvinvoiva yhteisö tarjoaa paremman palkan kuin yrityksestä revityt maksimipalkat ja mukavuudet.

Hyvinvoiva yhteisö tekee hyvää tulosta

Johtajan on huolehdittava ennen kaikkea laumansa perustarpeista. Työväellä täytyy olla varma tunne siitä, että meidän talossa ei tarvitse kärsiä puutetta. Syötävää ja juotavaa on riittävästi, levon ja virkistyksen hetket ovat suunniteltuja. Työsuhde on myös siksi turvallinen, että se ei kata vain tehokkaimman toiminnan vuosia, vaan jatkuu elämän viimeiseen päivään saakka. Hyvähenkisessä, jännittämättömässä ja turvallisessa ympäristössä tehdään parasta tulosta.

Hyvä johtaja on valpas ja suunnitelmallinen

Paimenen työ ei ole sattumanvaraista ulkoilua, pajupillin vuoleskelua ja ajantappamista luonnossa. Laumanjohtajalla tulee olla tarkkaan harkittu suunnitelma reiteistä, ruoka- ja juomapaikoista sekä levähdystuokioista. Neot Kedumimin kurssilaisten taitoja testataan aluksi kuljetustehtävällä. Lauma on ohjattava pisteestä A pisteeseen B ja sieltä edelleen kolmanteen merkattuun ympyrään, jossa laumaa on pidettävä aloillaan jonkin aikaa. Jo tässä on monen johtajan taidot lujilla. Olen usein ihastellut paimenien otteita, jotka ilman paniikkia kuljettavat satapäisiä laumoja sujuvasti vilkkaasti liikennöityjen teiden yli. Liike on hallinnan salaisuus. Kulkevaa laumaa on helpompi ohjata kuin pysähtynyttä.

Johtajan on tärkeää tietää oma paikkansa. Mistä johdetaan joukkoja - edestä, takaa vai jostain muualta? Hyvä paimen kulkee lauman keskellä, lähellä lampaita. Edestä on vaikea nähdä takana tulevaa suurta joukkoa, ja joku voi huomaamatta poiketa omille teilleen. Liikkeelle lähdettäessä voi hetken kulkea lauman takana, mutta oikealle reitille ei sieltä laumaa ohjata.

Valpas paimen tajuaa olevansa tekemisissä yksilöiden kanssa, ei tasapaksun massan kanssa. Joukosta erottuvat yksilöt - vahvat ja heikot, arat ja pelokkaat, omapäiset jukurit sekä kiltit perässä kulkijat. Päivittäin voi havaita, kuka voi huonosti ja kuka on menopäällä.

Erityisen tärkeää on saada selville, kuka on lauman johtajalammas. Ketä muut lampaat katsovat ylöspäin. Hän on paimenelle tärkeä työtoveri. Porukkaan mahtuu myös aina "musta lammas" tai kaksi, joita kannattaa pitää silmällä, ja jotka aina keksivät mutkia matkaan.

Tiivis yhteydenpito, ystävällinen kommunikaatio on menestyksen avain. Vitsa ja sauva on tarkoitettu petojen ja vihollisten varalle, harvoin omalle väelle. Tyrkkiminen ja kiukku eivät koskaan tuota tulosta. Ulkopuolisista paimenet saattavat tuntua vähän oudoilta yksinpuhelijoilta. Todellisuudessa heidän puheensa, huudahduksensa, laulunsa ja soittonsa antavat lampaille turvallisuuden tunteen. Siitä voi päätellä, että kaikki on hyvin. Oman paimenen tutun äänen erottaa juottopaikoillakin monien muiden joukosta.

Hyvä paimen väsyy ja lepää laumansa kanssa, hän hikoilee silloin kun hänen lampaansakin. Hänen sydämensä lyö lampaittensa kanssa samaan tahtiin. Edesmennyt, Israelissa pitkään elänyt diakoni Jouko Kokkonen kertoi sapattiretkestään Juudean autiomaassa. Beduiinipaimen viittoi Joukoa pysäyttämään autonsa. Mies selvitti, että hänellä on kova jano. Jouko kaivoi vesikanisterin peräkontista ja tarjosi "kylmäkallesta" raikasta vettä. – Viime hetkellä paimen kieltäytyi sammuttamasta janoaan. Hän sanoi: "Ei, en juo, myös minun laumallani on jano." Ja jatkoi kulkuaan 2-3 kilometrin päässä olevalle lähteelle, jossa hän ja hänen laumansa nauttisivat yhdessä virkistävistä vesistä. Johtajalla ei olisi ollut oikeaa käsitystä siitä, miltä laumasta tuntuu, jos hän olisi nauttinut erilaisista etuuksista kuin hänen vastuulleen annetut yksilöt.

Pentti Holi

Sivun alkuun