Holiway

Opas- ja ohjelmapalvelut

Etusivu > Artikkelit > Rabbi Moshe Shapiran aurinkokello

Rabbi Moshe Shapiran aurinkokello

Nozot, Haim Beer

2.5.2014

Jerusalemin suurinta toria, Mahane Jehudaa vastapäätä sijaitsee vuonna 1908 rakennettu Auringon hohde-niminen (Zahare hama) synagoga. Sitä pidettiin aikanaan Jerusalemin korkeimpana rakennuksena muurien ulkopuolella. Se rakennettiin vuonna 1908.

Synagogan julkisivulla on suuri aurinkokello, jonka rakensi nuori kelloseppä, Moshe Shapira, joka oli samalla myös rabbi eräässä Mea Shearimin yeshivassa (juutalais-uskonnollinen opinahjo).

Kirjailija Haim Beer kertoo kirjassaan Höyhenet (”Notzot”), että Jerusalemin muslimit pyysivät tätä synagogan kellon rakentajaa tekemään myös heille aurinkokellon Temppelin vuorelle. Vaikka muslimit tekivät rabbi Shapiralle erinomaisen rahakkaan tarjouksen, tämä ei suostunut nousemaan Temppelin vuorelle eikä rakentamaan aurinkokelloa.

Kieltäytyminen johtui yksinkertaisesti siitä, että juutalainen usko ei sallinut hänen astua Pyhäkön paikalle. Muslimit suuttuivat kieltäytymisestä ankarasti ja uhkasivat Rabbi Shapiran henkeä. Niinpä hän pakeni Jerusalemista Petah Tikvaan eikä palannut sen koommin Jerusalemiin.

Aurinkokello komeilee synagogan seinällä vielä tänäkin päivänä, muslimit sen sijaan jäivät kelloa vaille.

Sivun alkuun