Holiway

Opas- ja ohjelmapalvelut

Etusivu > Artikkelit

Telttaprotestit Tel Avivissa

Israelilaiset ympäri maata pystyttivät viime kesänä telttoja kaupunkien kaduille ja näin protestoivat korkeita asuntojen hintoja vastaan. Mielenosoittajat nostivat esiin myös muita epäoikeudenmukaisiksi koettuja asioita. Sabra -agenttimme on jälleen ollut paikanpäällä todistamassa tapahtumia, tällä kertaa pyöräillen.

Useisiin Israelin kaupunkeihin ilmestyi viime kesän aikana telttakyliä. Kyseessä oli protesti korkeita vuokria ja asuntohintoja vastaan. Telttaprotestin taustalla oli useita mielenosoituksia, jotka kumpusivat tyytymättömyydestä maan yhteiskunnallisia oloja kohtaan (esimerkiksi julkisia palveluita, korkeaa hintatasoa ja maksullista koulutusta kohtaan).

Eräs kadun mies kertoi protestien alkaneen "Raejuusto-kriisin" myötä. Facebookista liikkeelle lähtenyt raejuuston boikottikampanja tapahtui viime kesänä ja johtui raejuuston hinnan jatkuvasta noususta.

Palkat:
Keskimääräinen israelilaisen kuukausipalkka on nyt n. 1900 euroa/kk
Palkkahaitari on melkoinen:
Ravitsemus- ja hotelliala 880 euroa/kk
Rakennusalan työmies 1055 - 3160 euroa/kk
Terveyspalvelut ja sairaanhoitajat 1470 euroa/kk
Korkeateknologian alalla:
Aloittelija tienaa n.1900 euroa/kk
Johtajat n.7380 - 10 500 euroa/kk

Asunnot:
Asunnon osto vaatii noin 8 vuoden palkan (Englannissa 5 v ja USA:ssa 3 v).
Uuden, 4-huoneen asunnon hankinta vaati 145 kuukausipalkkaa - v.2007 124 palkkaa (Ranskassa 90 palkkaa, USA:ssa 60, Sveitsissä 42 ja Ruotsissa 30 palkkaa).

Polttoaine:
Bensiini 95 oct. - 1.61 euroa /litra
Diesel - 1.64 euroa /litra

Luvut on poimittu tilastoista ennen katuprotesteja

Hinnan noususta olivat päävastuussa pieni määrä yrityksiä, jotka dominoivat raejuustomarkkinoita Israelissa. Raejuusto on suosittu elintarvike ja hintojen noustua taivaisiin saivat kuluttajat tarpeekseen.

Boikotin myötä huomio kiinnittyi maan korkeaan hintatasoon ja elämisen kalleuteen. Erikoista on, että raejuustoboikotti todella tuotti tulosta: raejuuston hintoja laskettiin.

Ihmiset muuttivat siis kodeistaan kaupungin kaduille telttoihin. Kansanliike alkoi maineikkaalta Rotschild-bulevardilta. Pyöräilin Tel Avivissa useille eri bulevardeille levittäytyneiden telttakylien läpi.

Iltapäivän tuntien aikaan paikalla ei ollut paljoakaan ihmisiä - mutta muita elonmerkkejä riitti. Kaduilla oli telttojen ja monenlaisten kantaaottavien kylttien, kirjoitusten ja koristusten lisäksi muun muassa kirjahyllyjä, leluja ja viherkasveja.

Erääseen puunrunkoon oli ripustettu peili. Sohvista oli koottu pieniä "kortteliolohuoneita" yhdessäoloa ja ajatustenvaihtoa varten.

Protestihenki ja asialle omistautuminen olivat aistittavissa tyhjässäkin telttakylässä. Olen vaikuttunut siitä, miten nämä nuoret ja vanhemmatkin ihmiset olivat valmiita jättämään mukavat ja kalliit asuntonsa ja muuttamaan yhdessä kadulle taistelemaan yhteisen asian puolesta.

Sivun alkuun