Holiway

Opas- ja ohjelmapalvelut

Etusivu > Artikkelit

Tselafon vuonna 5772

Tapasin taannoisella Israelin matkalla monille suomalaisille tutun Mike Tidharin Juudean piirikuntaan kuuluvasta Tselafonin moshavista. Pikaisessa keskustelussa selvisi, että niin miehelle kuin hänen kotikylälleen kuuluu hyvää. Lukuisia hankkeita on työn alla ja uusia suunnitteilla. Tulevaisuuden uskoa eivät päivän politiikan huolet hetkauta.

"Näin uutta vuotta 5772 alkaessamme olemme kiitollisia siitä jalomielisestä avusta, jota olemme saaneet Suomesta, erityisesti Karmel yhdistyksen välityksellä niin Exotiganin kuin Raamatullisen Hedelmäpuutarhan projekteihin", toteaa Mike keskusteluhetken aluksi.

Kuinka Tselafonin puutarhat voivat?

Eksoottisten hedelmäpuiden tarhasta, Exotiganista on saatu jo neljänä vuotena maistiaisia, eikä se ole enää Raamatun orlah-säädöksen mukaan käyttökiellossa. "Kun te tulette siihen maahan ja istutatte kaikkinaisia hedelmäpuita, niin jättäkää niiden hedelmä... koskemattomaksi; kolmena vuotena... älkää niitä syökö. Mutta neljäntenä vuotena pyhitettäköön kaikki niiden hedelmät ilojuhlassa Herralle, ja vasta viidentenä vuotena syökää niiden hedelmää; näin te lisäätte niiden tuottoa. Minä olen Herra, teidän Jumalanne." (3 Moos. 19:23-25)

Suomalaiset ja israelilaiset ryhmät ovat päässeet maistamaan maan esim. jäätelöpapuja, mandariineja, panamamarjoja, guavaa, monenmoisia banaanilajeja, silkkiäispuun marjoja, sapodilloja, avokadoja, malabar-kastanjaa. Hidaskasvuisemmat lajikkeet alkavat kantaa hedelmää vasta myöhemmässä vaiheessa. Niitäkin me hoidamme kärsivällisesti rakkaudella.

Exotigan tarjoaa hedelmien ohella myös muita antimia. Aivan hiljattain valmistui tarhaan mietiskely-pergola, joka on Tselafonin asukkaan, metallitaiteilija Eli Avitanin käsialaa. Se on alkanut vetää puoleensa rauhaa ja syventymistä kaipaavia omia asukkaita ja vieraita.

Etsimme parhaillaan n. 200 000 euron rahoitustukea kivestä tai metallista tehtäviin taideteoksiin, jotka tullaan sijoittamaan Exotiganin polkujen varsille. Taiteilijoiden luomukset tulevat aikanaan rikastuttamaan vierailukokemusta.

Myös Karmelin 100 juhlamatkalaisen istuttamat raamatulliset hedelmäpuut voivat hyvin ja kukoistavat upeassa ympäristössään. Tarhan viereinen pinjametsikkö muistuttaa kahden vuoden takaisesta vaikuttavasta hedelmätarhan ensi-istutusjuhlasta. Monet puut tuottavat jo hedelmää, mutta hedelmiin ei kuitenkaan kajota ennen kuin Raamatun mukainen neljä vuoden rauhoitusaika on kulunut.

Mitä muuta tapahtuu Tselafonissa?

Tselafonissa on käynnistetty monia uusia hankkeita viime keväänä vietetyn 60-vuotis juhlan jälkeen.
Kylään on alettu rakentaa uutta asuinaluetta sekä oman kylän nuoria että kaupungeista maalle muuttajia varten. Monet israelilaiset haluavat päästä taajamien ruuhkista ja melusta maaseudun rauhaan tänne "Israelin Toscanaan".

Moshavin perinteisten tuotteiden, oliivien, vihannesten ja yrttien rinnalle on avattu oman viinitilan puoti laadukkaine tarjouksineen. Viinikellarin rinnalla on rakennettu myös olutpanimo.
Mullistava aluevaltaus on myös korkeateknologinen, huippu taiteellisia huonekaluja valmistava puusepän verstas, jonka tuotantoprosessissa yhdistyy puun ja epoksihartsin käyttö.

Useat suomalaiset ovat kyselleet Tselafonin majoitusmahdollisuuksista. Milloin moshaviin nousee ensimmäinen hotelli?

Tselafoniin on alettu pystyttää turisteille tarkoitettuja lomamökkejä Zimmer-matkailun tarpeisiin.
Oman Juudean piirikuntamme laatiman suunnitelman mukaan rakennetaan lähitulevaisuudessa 1200 uutta hotellihuonetta alueen kibbutsien ja moshavien luonnonkauniisiin ja kiehtoviin maisemiin. Tselafonin talouskomitea on päättänyt liittyä piirikunnan projektiin muuttamalla 60 dynamia maatalousmaasta kaupalliseen käyttöön. Alueella on tarkoitus rakentaa uudenaikainen kongressikeskus sekä pieni hotelli niin israelilaisten kuin turistien, siis myös suomalaisten käyttöön.

Sivun alkuun