Holiway

Opas- ja ohjelmapalvelut

Etusivu > Viktor Kalisher

Iraelin Raamattuseuran toiminnanjohtaja Viktor Kalisher Oronmyllyllä 31.8.–2.9.

Viktor Kalisher

Viktor Kalisher tulee Puolan juutalaisesta perheestä, Varsovasta. Viktorin isä Zvi Kalisher menetti koko perheensä holokaustin hävitysten kynsissä. Itse hän selvisi hengissä natsivainojen keskeltä ja päätti viivyttelemättä muuttaa Israeliin. Tosin ensimmäinen yritys epäonnistui, kun Britannian rannikkovartiosto kaappasi juutalaispakolaisten laivan ja vei maahanpyrkijät Kyprokselle rakentamiinsa ankeisiin vankileireihin. Siellä juutalaisia pidettiin nälässä ja kurjuudessa telkien ja piikkilankojen takana kahdeksan kuukautta. Vuoden 1947 lopulla heille annettiin lupa saapua Palestiinaan Israelin valtion synnytyskipujen keskelle.

Israeliin saavuttuaan isä Zvi värväytyi heti ääri-isänmaallisen Irgunin riveihin, Menahem Beginin ja muiden intomielisesti itsenäisen juutalaisvaltion perustamisen puolesta taistelevien joukkoon. Israelin valtion synnyttyä isä liittyi Israelin Puolustusvoimiin.

Zvi sai ensimmäisen kerran kosketuksen Raamattuun ja messiaaniseen uskoon ollessaan Itsenäisyyssodan loppuvaiheiden aikana iltalomalla Tel Avivissa. Yksinäisen sotapojan viereen puiston penkille istuutui vanhempi nainen joka lahjoitti lyhyen keskustelutuokion jälkeen nuorelle miehelle Raamatun. Kirja oli sikäli poikkeuksellinen versio, että siinä oli yksissä kansissa Vanhan testamentin ohella myös Jeesus Nasaretilaisesta kertova osa, Uusi testamentti.

Uuden testamentin päähenkilö osoittautui yllättävän kiinnostavaksi. Nuoressa miehessä syntyi halu tutustua perusteellisemmin Nasaretin Jeesukseen. Raamattu muutti Zvin elämän ja antoi hänelle rauhan ja uuden toivon. Pian löytyi yhteys muihinkin, jotka jakoivat saman uskon. Muistan Viktorin isän Jerusalemin messiaanisen seurakunnan vastuunkantajana.

Viktor ja Ester

Viktor varttui ja aikuistui kotiseurakuntansa yhteydessä, jonka nuorisotyöhön Risto Santala osallistui innolla opettajana ja esikuvana. Nykyään Viktorin perheeseen kuuluu Ester-vaimo ja neljä tytärtä. Viktor esittelee puolisonsa seuraavasti: "Vaimoni Ester on äitinsä puolelta suomalaista sukua. Hänen äitinsä vanhemmat olivat kumpikin suomalaisia, jotka muuttivat sodan vuoksi Karjalasta Kanadaan. Esterin äidin molemmat vanhemmat olivat siis suomalaisia. Tämä tekee vaimostani biologisesti suomalaisen, kauniin sekä minusta hyvin onnellisen".

Viktor asuu Jad Hashmonassa ja on Jerusalemin messiaanisen seurakunnan aktiivijäsen ja opettaja. Joitakin vuosia sitten hänet kutsuttiin Israelin Raamattuseuran toiminnanjohtajaksi. Järjestö on suomalaisen Pipliaseuran sisarjärjestö. Jerusalemissa käydessäni olen piipahtanut aika usein Viktorin toimistolla ja sen yhteydessä olevassa kirjakaupassa. Talossa tuntuu olevan hyväntuulinen tekemisen meininki.

Uutta ja tuoretta on tekeillä koko ajan. Talonväestä huokuu ilo ja innostus, voittava ja kiitollinen henki. Tietysti hengellisen työntekijät joutuvat kokemaan kritiikkiäkin, mutta rakkaus omaan maahan ja kansaan sekä halu toimia sen parhaaksi tuo mukanaan paljon iloa ja hyvää mieltä.

Kirjakaupan hyllyiltä löytyy erilaisia Raamattuja sekä Raamatun ymmärtämisen kannalta hyödyllisiä kirjoja. Viktorin aikana on toteutettu suuritöinen urakka. - Heprealainen Raamattu on varustettu ensi kerran Vanhan ja Uuden testamentin alaviitteillä. Uudiskappaleet lahjoitettiin Israelin kansan johtohenkilöille presidentille, Knessetin jäsenille ja maan korkeimmille virkamiehille.

Viktor kadulla

Raamattuseura on jalkautunut kaiken kansan keskelle. Raamattua pidetään esillä ja tarjolla kaikelle kansalle muukalaisia ja pakolaisia myöten. Jo pääministeri Ben Gurion iloitsi aikoinaan ensimmäisen hepreankielisen Raamatun julkaisemisesta vuonna 1959: "Nyt voimme painaa Raamattua Raamatun maassa!"

Lapsille toimitetaan omat kirjansa ja pelinsä, joiden avulla tutustutaan Raamatun tapahtumiin ja henkilöihin, esimerkiksi Moosekseen, Simsoniin, Daavidiin, Pietariin ja Paavaliin kivalla tavalla. Saadaan kuulla, kuinka mielellään Jeesus kutsui lapsia lähellensä, pani kätensä heidän päänsä päälle ja siunasi heidät.

Raamattuseura kustantaa kirjoja ja äänitteitä päivittäistä hengellistä elämää ruokkivaan käyttöön puuttumatta kirkkojen välisiin oppiriitoihin tai politiikkaan. Hyllyiltä löytyy punnittua tutkimusta messiaanisen uskon perusteista. Toimistoon saapuu runsaasti palautetta. Kylvetty Sana ei tyhjänä palaa.

Israel tapahtuman ohjelma (pdf)

Pentti Holi

Sivun alkuun